s20pro

Az S20 pro. A Fuji film legendás darabja. A nyugat-európai munkanélküliek kiváló, eldobható kiránduló gépe.
Késése elviselhetetlen. Sem a display, sem a kereső nem nyújt éles használható képet. A zoom nem stabilizált, az autófókusz megbízhatatlan gagyi, a CCD alacsony felbontású. Optika fényerő kamu. Imádom. Erre tellett! A beépített vaku használhatatlan, de effektnek elmegy. Egy akkumulátoros háztartási lámpával világítottam ki a képen, amit ki akartam emelni. Állvány nélkül nem éles a kép már délután. Tulajdonképpen fogalmam sincs, mit fényképezek, ezt érezni kell ezen a szaron.
A kép eredeti, a valódi gépről készült.
(A gép beceneve: Hasszenblőd)


sony55

Az arzenál furcsa tagja a Sony alpha 55. Ez a vidám típushibás és ma már nem gyártott "szép csendben" elfelejtett gép, valójában zseniális és briliáns elgondolás. Műteremben használhatatlan és ellenfényben a félig áteresztő tükrön visszaverődik effektszerűen a hibásan beszűrődő  fény. Terepen a luxus körülményeket szereti. Se meleg, se hideg és eső! Senkinek nem ajánlom aki nem tart mellette másik gépet is!
Legalább egy darab Zeiss objektívet kéne hozzá szereznem a nem létező pénzemből. A gyenge fényerejű alap objektív nevetséges kombináció a gép valódi tudásához képest. Fogalmam nincs, hogy miért ezzel árulták. Mindegy, szenvedjünk.
A beépített vakuja felülmúlja a profi külső vakuk használhatóságát.
A gép briliáns előnye, hogy ez a mind a mai napig ez az egyetlen fényképezőgép amellyel korrekt HD videót lehet készíteni! Ilyet azonban sosem készítettem mert egy SD kártyám van és a gép amúgy hihetetlen módon zabálja a méregdrága akkumulátort. Cserében szuper zársebesség és kis méret az előny. Olcsó nem márkás objektív állítólag azonnal kinyírja az elektronikát, ezért soha nem mertetem kipróbálni. Alkatrészek és kiegészítők, szinte beszerezhetetlenek a géphez. Két hónapig könyörögtem egy B idő kábelért. Semmi más nem jó hozzá mint a Sony cuccok.
A gép neve NICI-NÜNI! A szívemhez nőtt. nem hiszem, hogy lenne még olyan állat aki ezt használja arra amire én. Éjszaka tökéletesen lehet mindent látni a keresőjében, miközben világmárkák képtelenek ezt a technikát utánozni. Az első gépem (egyetlen) aminek értelmes felbontása van.
(a kép az eredeti gépről készült)


 

minolta7xi

Itt látható a Minolta Dynax 7xi, amelyet szétbarmolva vettem a magyarországi képviselet dolgozójaként, és több használt alkatrészből újítottam fel. A gép totál kész volt. Arra használták, hogy a cég mindenkinek ezt adta oda, aki javításra beadott hosszabb időre gépet. Az első pillanatban zárlatos volt. Az elemet minden exponálás után ki kellett venni belőle, mert nem továbbította a filmet. A végén olyan gyorsan tudtam az elemfedelet kisujjal nyitogatni, hogy sorozatfelvételt is tudtam vele produkálni. A gépet a felbecsülhetetlen érékű néhány negatívval együtt ellopták a XIII. ker. Reitter Ferenc utcából. Rohadjon meg, akinél van! Semmire sem tudja használni. A kép illusztráció.


Na itt a szegényes arzenál. Ezeket a lesajnált szarokat használtam mind a mai napig. Persze nekem is csorgott a nyálam valamiféle menő cuccra, de valahogy mivel a fényképezés az életem egy selejt mellékterméke, nem tudtam beruházni a megfelelő műtermi cuccokba több millióért.

smena8m

Itt látható az első fényképezőgépem. CCCP modell és gyerekkoromban ezzel kirándulgattam. A fénykép illusztráció.


A szponzoroknak köszönök mindent:

Ne szórd el a pénzed kacatokra! vegyél inkább tőlük értelmes dolgokat:

Ha elpusztul a CD, kinyuvad a Pen drive, és elhal a winchester, akkor már késő lesz előhívatni a papírképet! Húzzál most a laborba:
advesphoto szeki

 

A döbbenet az, hogy mégis elértem azt, amit csak nagyon kevesen. Képeimet a világ Magyarsága látta és ismeri. Elismeri. Több kiállítással és kiadvánnyal hozzájárultam jóindulatú dilettánsként a világ vizuális kultúrájához.
Kevesen értették meg azt, hogy egy komoly zenész szinte minden esetben foglalkozik fényképészettel! Erre a világon számos példa van! Én már csak a lemezborítók miatt is beleártottam magam ebbe. Nem tartom magam tanult fotóművésznek. Egyszerű "kistérségi" fényképész vagyok. Sokat foglalkoztam ezzel és a gyakorlat mellett igyekeztem a teljes el nem titkolt szakirodalmat elolvasni. Több gyakorlati tanácsomat és eljárásomat használják a világon, nálam szerencsésebb megélhetési fotóművészek. Cikkeim, szakleírásaim elérhetők.

Itt kéne rólam egy mosolygós fotót látni kurva drága fényképező géppel: (ez mivel minden elszállt "belvárosi"gyökér oldalán látható ettől egészségügyi okok miatt eltekintettem a web oldalamon.) A zsíros parék vízjeleket és letöltési tilalmakat aktiválnak. Én szívesen adom a kollekciót. Ha nagyobb felbontásban szüksége lenne rá valakinek, baráti kölcsönként megkaphatja írjon emailt. Egyszer majd ha lesz pénzed, azért majd küldjél.


 

www.georgebatonyi.hu